Monday 29 October 2012

Rrrrakkauden rrrrrrisotto

Muutama viikko takaperin tein ensimmäistä kertaa elämässäni risottoa ihan itse. Tai olinhan minä toki "risottoa" tehnyt, siis sitä jonka reseptiin kuuluun keitettyä riisiä, kanasuikaleita ja herne-maissi-paprikaa. Eikä siinäkään ruoassa noin arki-iltojen pelastuksena mitään vikaa ole mutta eihän se nyt oikeaa risottoa ole nähnytkään.

Siispä eräs sunnuntai ryhdyin tuumasta toimeen ja kokkasin kurpitsalla ja salvialla maustettua risottoa BBC Good Food-lehden reseptiä mukaillen. Risoton tekemiseen toki menee kovasti aikaa ja lieden ääressä saa seisoskella hämmentämässä puolisen tuntia mutta valmis risotto on kyllä joka ikisen minuutin arvoista. Oijoi mitä herkkua - vesi herahtaa kielelle jo pelkästä ajatuksesta! 




Salvialla maustettu kurpitsarisotto

1kg kurpitsaa kuorittuna ja paloiteltuna suupaloiksi
3 rkl oliiviöljyä
nippu salviaa pieneksi hakattuna
1,5 l kasvislientä
50g voita
sipuli pieneksi hienonnettuna
300g risottoriisiä (arborio)
pieni lasi valkoviiniä
50g parmesanjuustoa hienona raasteena

1. Lämmitä uuni 220 asteeseen. Sekoita kurpitsan palat, 1 rkl oliiviöljyä ja pieneksi hakattu salvia ja levitä uunipellille (leivinpaperin päälle). Paista 30 minuuttia kunnes kurpitsan palat ovat pehmeitä ja saaneet hiukan väriä.
2. Kurpitsan paistuessa aloita risoton tekeminen. Keitä kasvisliemi  (omani tein kuutiosta) ja jätä kiehuskelemaan matalalla lämmöllä.  
3. Sulata 25g voita omassa kattilassaan/kasarissaan  ja kuullota sipulisilppua 8-10 minuuttia kunnes se on pehmeää. Älä ruskista. Lisää tämän jälkeen sipuleiden joukkoon risottoriisi ja kuullota koko ajan sekoittaen kunnes riisinjyvät ovat kiiltäviä ja niiden reunat ovat läpikuultavia. 
3. Lisää viini ja keitä kunnes kaikki neste on haihtunut. Käännä levy matalalle lämmölle. Lisää tämän jälkeen kasvisliemi, kauhallinen kerrallaan (!) aina edellisen kasvisliemisatsin haihduttua/imeydyttyä riisiin niin kauas kunnes riisinjyvät ovat al dente, n. 25-30 minuuttia. Risoton tulee olla koostumukseltaan kermaista ja hiukan keittomaista, niin että risoton läpi vedetyn kauhan jälkeensä jättämä vana pysyy näkyvissä hetkisen.
4. Risoton kypsyessä, muussaa puolet kurpitsan paloista ja jätä puolet paloista kokonaisiksi. Kun risotto on viittä vaille valmista, sekoita joukkoon muussatut kurpitsapalat, parmesanjuusto ja 25g voita. Anna levätä hetki ja tarjoile sitten kokonaisilla kurpitsapaloilla koristeltuna.




Tehkää ja nauttikaa - voitte sitten kiittää minua!

2 comments:

sanna-serkku said...

Voi, pitäs tulla teille syömään :)

Elli said...

sanna-serkku,
Voi kuule tervetuloa ihan millon vaan! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...