Tuesday 29 March 2011

Pinaattipaistosta tenttiin lukemisen lomassa

Tana aamuna talsin yliopistolle, ensimmaista kertaa vahaan aikaan. Paivan lukujarjestykseen kuului yksi luento kielen opiskelun tuntisuunnittelusta. Luennon jalkeen suuntasinkin yliopiston kirjastoon ja painoin nenan kiinni tana vuonna saamaani, uuteen parhaaseen ystavaani, The Development of Children-opukseen.




Kolme ja puoli tuntia kuluikin kertaillessa vuoden varrella opittua ja ihan hyvilla mielin voin marssia huomenna kokeeseen. Harjottelukokeesta, ennen minkaanmoista kertailua, sain 28/30 pistetta eli ilmeisesti jotain hyotya on ollut korvien auki pitamisesta luennolla ja kotilaksyjen lukemisesta. Huominen koe onkin meidan kurssillamme vuoden ensimmainen ja viimeinen - yleisesti arvostelu tapahtuu esseiden ym. vuoden aikana tehtavien kirjallisten tehtavien ja esitelmien pohjalta. Noin 8000 sanaa on viela kirjoitettavana, mutta toivon etta tulevan kaksiviikkoisen kevatloman aikana saan noista 6000 kirjoitettua. Toista noista esseista, sita pelottavaa 4000-sanaista, olen jo aloitellutkin suunnitellut ja homma onkin kirjoittamista vaille valmis. Sitten kun siihen viela viitsisi ryhtya...

Oikeasti tarkoituksenani oli tulla puhumaan ihan muista jutuista, nimittain ihanasta pinaattipaistoksesta jota tein eilen, ja jonka jamat soin tanaan paistetun kanan ja salaatin kanssa. Kuvan olisin halunnut teille ottaa, nyt kun paivanvaloakin riittaa kuvaushommiin mutta kameraa ei loytynyt, ei sitten mistaan.

Tastapa syysta tyydyn vaan kertomaan miten hittolaisen hyvaa tuo paistos oli ja suosittelemaan sita muidenkin kokeiltavaksi. Alkuperainen ohje loytyy taalta , mutta amerikkalaistan ihmemittojen takia sita on hiukan hankala tulkita. Tassapa siis summittainen suomennokseni alkuperaisesta pienin muutoksin, jotka itse reseptiin tein:



Pinaattipaistos  4-8 annosta (riippuen, syodaanko lisakkeena vaiko paaruokana)

500-600g pakastettua pinaattia sulatettuna
puolikas sipuli pieneksi pilkottuna
kynsi valkosipulia
1tl oljya tai voita
n. 200 g tuorejuustoa
2,5 dl juustoraastetta
2 munaa
1tl suolaa (en mitannut, heittelin vaan!)
ripaus paprikajauhetta
mustapippuria
1-2 rkl valkoviinia TAI 1tl sitruunamehua (kaytin jalkimmaista)
hyppysellinen makeutusainetta tai sokeria (itse laitoin ruokosockeria)
2 rkl raastettua parmesania

Lammita uuni 180 asteeseen. Kuullota sipulia ja valkosipulia oljyssa. Lisaa pinaatti ja tuorejuusto ja sekoittele tasaiseksi. Lisaa pannuun kaikki loput aineet (paitsi parmesan!), sekoita tasaiseksi ja kaada (pienehkoon) uunivuokaan. Ripottele parmesan-juusto koko komeuden paalle ja lykkaa vuoka uuniin 40-45 minuutiksi, kunnes paistos on kypsaa ja parmesan on ottanut hiukkasen varia.


Alkuperaisen reseptin mukaan yhdessa annoksessa on 3 grammaa imeytyvaa hiilihydraattia, 2g kuitua,  10g proteiinia ja 202 kilokaloria. Kyseinen herkku sopii siis niin vahahiilihydraattisesta ruokavaliosta nautiskeleville kuin muillekin herkkusuille!


Se eilen mainostamani mekko muuten saapui tanaan. Siitakin olisin ottanut teille kuvan mutta kameran pentele on mennyt ja piiloutunut. Mekko on kaikkinensa kuitenkin oikein kiva ja luo tallaiseen tasapaksuun vartaloon illuusion lantiosta... krhm... :D





 

7 comments:

Ouss said...

TÄTÄ TEHDÄÄN! Tuo oli just ko mulle tarkotettu: "vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta nautiskeleville.." :D Mut joo, rakastan pinaattia (olen ainut meijä perheessä, Elia oksentaa pinaattikeitosta, Pekka ei suostu edes maistamaan). Tämä täytyy kokeilla ehdottomasti! Jospa mä sit saisin kuvankin aikasekis? :D

Elli said...

Hyvahyva! Kannattaa kylla, simppelia ja hyvaa karppiruokaa ja tammosella neljasosakarpilla menee kans alas hyvin! :D

Saatkin sitten herkutella ihan koko vuoallinen keskenas, onnentytto! :)

Kokkeileppa tosiaan ja ota se kuva, mina kun eppailen etta Geoffilla oli eilen keikalla mukana kummatkin meidan kamerat.... mur.

Tiiti said...

Tyhmä kysymys, mutta paljonko tuo 8000 sanaa on fontilla 12 kirjoitettuna sivumääränä? :D Kovasti olen sitä pohtinut lukiessani blogiasi ja olen sen verran toope, etten osaa arvella.

Terveisin, tyhmä amk-opiskelija

Elli said...

Heipparallaa Tiitiainen ja tervetuloa lukijaksi muuten! :)

Kurkkasin tuota viime viikolla kirjoittamaani 4200 sanaista esseeta ja siina oli (ylimaaraisevat valit poistettuina) noin 12 sivua elikka 8000 sanaan kuluu paperia suurinpiirtehin 24 arkin verran. :)

Elli said...

Eika mitaan tyhmia amk-opiskelijoita sinne kommentin loppuun tartte laittaa. :)

Minkaspituisia esseita teilla kirjoitellaan? Suomessa ei ilmeisesti yleensa laskeskella sana- vaan sivumaaria, eikos vaan?

Tiiti said...

Kiitoksia! Pakko sanoa, että kirjoitat kyllä pirun hyvin :) Saa yksikseen aika usein hörissä, kun lukee sinun kirjotuksia :D Sinun pitää kirjottaa kirja joskus!

Kauhia sivumäärä kyllä kirjottaa! Siinä saa tovin kyllä istua tietokoneen ääressä. Meillä kirjoitettiin näin ekana vuonna 5 sivusta 9 sivuun oli tehtävän annot, mutta itsellä saattoi kirjoittaminen riistäytyä käsistä ja syntyä jopa 12 sivua asiaa :D

Elli said...

Iso ja kaunis kiitos! Piristi kylla tuollainen ihana kehu! :)

Kyllahan noissa esseissa hetki meni ja viela kun siihen lisaa suunnitteluun ja kirjojen metsastykseen menevan ajan... Hyi! Mutta nytpas onkin kaikki tehtyna, eika tarvi seuraavaa esseeta miettia seuraavaan neljaan kuukauteen. Ensi vuonna ne sitten vaan tuosta pitenee, mutta koitanpa sita olla nyt ajattelematta. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...